Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

Grand Theft Auto V (PS4 Review)

Η καλύτερη παρέα του 2014 σε 1080p και First-Person Mode. 
Πρέπει κάποιος επιτέλους να πει πως η σειρά Grand Theft Auto βγάζει τον κάγκουρα από μέσα μας. Μέχρι και φέτος έχουμε δει 15 τίτλους οι οποίοι μας συντρόφευσαν για αρκετά χρόνια με τις ιστορίες και τους χαρακτήρες που σιγά σιγά αγαπήσαμε. Προσωπικά λάτρεψα τα Grand Theft Auto: Vice City και San Andreas τα οποία παρόλο που δεν είχαν τα τέλεια γραφικά, έχουν μείνει στην ιστορία. Με την πάροδο των χρόνων, το gameplay βελτιώθηκε, η διαφορά στον οπτικό τομέα έγινε αισθητή και ένα από τα highlights αποτέλεσε το αγαπημένο ραδιόφωνο που έπαιζε κάθε φορά που μπαίναμε σε κάποιο όχημα.


Μπορεί τα Grand Theft Auto IV και V να ήταν ικανοποιητικά όσον αφορά στον οπτικό τομέα, αλλά ποτέ δεν τα είχαμε δει στις νέες κονσόλες όγδοης γενιάς. Η Rockstar ανακοίνωσε τελικά πως θα πρέπει να περιμένουμε μέσα στο 2014 το GTA V σε PS4 και Xbox One ενώ το 2015 θα κυκλοφορήσει και η έκδοση για PC. Όσοι από εσάς λέτε συχνά την έκφραση “PC Master Race", θα δικαιωθείτε αφού στα PC το GTA V θα υποστηρίζει ανάλυση 4K. Ποια είναι όμως η απόδοση του PS4 όπου το παίξαμε αυτές τις ημέρες; Πέφτουν τα frames; Ο φωτισμός είναι ρεαλιστικός; Όλα αυτά θα τα μάθετε παρακάτω στο review.
Ο Michael στον ψυχολόγο
Όπως γνωρίζετε ήδη από το περυσινό review του GameWorld για την έκδοση του GTA V στο PS3, το GTA V πρωτοτυπεί καθώς μας παρουσιάζει campaign με τρεις πρωταγωνιστές -τους οποίους και ελέγχετε με manual εναλλαγή- και όχι έναν όπως είχαμε συνηθίσει τόσα χρόνια. Ο Nico Belic μπορεί να είναι ένας από τους πιο αγαπητούς ήρωες των gamers αλλά σε αυτό το GTA αντικαθίσταται από τους Michael, Franklin και Τrevor. Ο Michael De Santa και ο Trevor Philips ήταν φίλοι παλιά και διοργάνωναν μαζί ληστείες σε τράπεζες οι οποίες ήταν και επιτυχείς. Μια ημέρα όμως το σχέδιο τους δεν εξελίχθηκε όπως το περίμεναν και ενώ έβγαιναν από τη τράπεζα την οποία είχαν μόλις ληστέψει, οι αστυνομικοί τους πρόλαβαν και πυροβόλησαν τον Michael.

Fast forward στο μέλλον όπου ο Michael έχει δημιουργήσει την δική του οικογένεια η οποία δεν τα πάει και τόσο καλά. Η γυναίκα του τον έχει κάνει...τάρανδο με τον δάσκαλο της Yoga, η κόρη του φέρεται σαν άλλη Lindsay Lohan και ο γιος του κάθεται συνέχεια μέσα στο σπίτι. Ο φίλος του, Trevor, θα έρθει σαν από μηχανής θεός για να τον βγάλει από την μιζέρια του. Μαζί αναλαμβάνουν για ακόμη μια φορά τις παλιές τους δουλειές, ο καθένας για τον λόγο του. Ο Michael θέλει να ξεφύγει από την βαρετή ζωή του, ο Trevor...τον ξέρετε είναι τρελός ενώ ο νέος της παρέα,ς ο Franklin, ονειρεύεται τα πλούτη του Michael.

Βάζοντας το δισκάκι στο PS4…
Δεν θα σας πω ψέματα, περίμενα να παίξω σε δύο λεπτά αλλά το installation κράτησε κάμποση ώρα, ακριβώς όπως στην έκδοση του PS4. Σαν να μην έφτανε αυτό, έπρεπε να βλέπω την loading screen για λίγα ακόμη λεπτά μέχρι να φορτώσει το campaign. Αυτό δεν ήταν ότι πιο ευχάριστο αν σκεφτούμε ότι το παίζουμε σε κονσόλα νέας γενιάς. Οι απαιτήσεις του από τον σκληρό σας δίσκο ανέρχονται σε 51.3GB.

Το παιχνίδι ξεκινάει με τον ίδιο τρόπο όπως και στην έκδοση του PS3. Γενικά δεν υπάρχει καμία διαφορά στην ιστορία, θα παίξετε ακριβώς τις ίδιες αποστολές. Από την αρχή όμως, υπάρχουν indicators στα αριστερά της οθόνης που σας εξηγούν πως θα στοχεύσετε και θα πυροβολήσετε. Τα controls δεν αλλάζουν και είναι πάνω κάτω τα ίδια οπότε η μετάβαση από PS3 σε PS4 είναι ομαλή και όσοι είχατε εμπειρία με την έκδοση της έβδομης γενιάς θα προσαρμοστείτε μέσα σε δευτερόλεπτα.

First-Person Mode
Από την πρώτη κιόλας στιγμή εμφανίζεται μπροστά μας η ένδειξη για να αλλάξουμε την κάμερα σε First-Person με την χρήση του Touchpad. Εδώ πρέπει να επισημάνουμε πως δεν υπάρχουν μόνο δύο εναλλαγές κάμερας, δηλαδή First-Person και Third-Person. Οι κάμερες είναι συνολικά τέσσερις. Η πανοραμική, δύο action cameras (η μία ιδιαίτερα κοντινή) και εν τέλει First-Person camera, συνεπώς η εναλλαγή κάθε φορά που πατάτε το touchpad γίνεται με την κάμερα να κάνει σταδιακά zoom out. Για όσους θέλουν να αλλάζουν συχνά κάμερες, το χαρακτηριστικό αυτό μπορεί να μη βολεύει εν ώρα δράσης αλλά σε στιγμές οδήγησης θα σας φανεί πολύ οικείο.

Η μεγαλύτερη απορία που πιθανόν να έχετε για την First-Person camera ειναι το αν θα σας βολεύει. Καταρχήν να διευκρινίσουμε ότι όταν κρατάτε όπλο δεν υπάρχει zoom! Απλά ασυναίσθητα, με την εντολή του zoom, ο pointer θα στοχεύει πάνω σε έναν εχθρό σας, απλοποιώντας έτσι το έργο σας (καθότι στο GTA 5 υπάρχει ως γνωστόν auto aim). Περισσότερο θα αισθανθείτε μια "ψευδαίσθηση" του zoom όταν μπαίνετε και βγαίνετε από ένα σημείο κάλυψης, κάτι που γίνεται αρκετά γρήγορα. Η οδήγηση σε First-Person λειτουργεί ακριβώς όπως θα δούλευε και σε ένα FPS (όσοι έχετε παίξει Far Cry για παράδειγμα αντιλαμβάνεστε τι εννοώ). Απλά είναι λογικό εφόσον η ορατότητά σας δεν είναι στο ίδιο επίπεδο με μια third-person camera να επιλέξετε εν τέλει την τελευταία.

Από την εμπειρία μας με την κάμερα πρώτου προσώπου έχουμε να σας μεταφέρουμε τα εξής. Υπάρχουν φορές που δεν θα σας βολέψει η νέα κάμερα. Ένα απλό παράδειγμα είναι οι αποστολές στις οποίες καλείστε να εκτελέσετε δύο ενέργειες ταυτόχρονα όπως το να οδηγείτε και να πυροβολήσετε έναν εχθρό. Σε διάφορες αποστολές αναγκαστήκαμε να αλλάξουμε σε δευτερόλεπτα από First-Person σε Third-Person έτσι ώστε να μην πεθάνουμε και αναγκαστούμε να κάνουμε restart. Δεν γνωρίζουμε το πως θα σας φανεί στην πράξη, μια εξτρά δυσκολία όμως θα την καταλάβετε όταν παίξετε. Απ' τη μία είναι θέμα εξοικείωσης καθώς όλα αυτά τα χρόνια έχουμε μάθει να χειριζόμαστε κάμερα πρώτου προσώπου κι απ' την άλλη αντικειμενικά μια κάμερα τρίτου προσώπου δίνει καλύτερη οπτική του χώρου.

Μια ακόμα αλλαγή βρίσκεται στο smartphone σας και τις κλήσεις που δέχεστε. Πλέον όταν σας καλεί κάποιος και ομιλείτε μαζί του, η φωνή του ακούγεται από το ηχείο του DualShock 4. Μπορεί αυτό να ακούγεται μικρό και ασήμαντο σαν feature αλλά σίγουρα σας βάζει πιο μέσα στην ατμόσφαιρα του παιχνιδιού. Ακόμη, όταν σας κυνηγούν τα περιπολικά της αστυνομίας η Lightbar του dualshock 4 αναβοσβήνει σε κόκκινο-μπλε.

Όταν παίξετε GTA με κάμερα πρώτου προσώπου θα αισθανθείτε περισσότερο...στο πετσί του ρόλου. Όπως και να το κάνουμε, είναι διαφορετικό να βλέπεις την ζωή απ' τη ματιά ενός εγκληματία.

Online madness
Το Grand Theft Auto Online παίζεται κι αυτό με τη σειρά του σε First-Person camera. Το character creation έχει βελτιωθεί ενώ σας δίνεται η δυνατότητα να κάνετε import τον παίκτη σας από το PS3.

Κάθε session χωράει πλέον 30 χρήστες. Πλέον γίνεται χαμός αφού βρίσκονται σε κάθε παιχνίδι σχεδόν τα τριπλάσια άτομα σε σχέση με πριν, οπότε φανταστείτε πόσες περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν για να σας κάνουν επίθεση. Θα βολέψει όμως τις μεγάλες παρέες στο να κάνουν τα stunts τους. Lag δεν υπάρχει μιας και η next-gen έκδοση του GTA V περιλαμβάνει και τα 11 DLCs που έχουν βελτιώσει πολλά σε αυτόν τον τομέα.

Αποκλειστικό περιεχόμενο
Πέρα από το βασικό story που παραμένει αυτούσιο, η έκδοση του PS4 θα σας δώσει ένα επιπλέον κίνητρο να την αποκτήσετε, χάρις στα επιπλέον καλούδια που περιέχει. Καταρχήν θα υπάρχουν ορισμένα νέα events και rewards, τα οποία θα σας δώσουν πρόσβαση σε αποκλειστικά οχήματα, όπως το Duke O'Death, το Dodo seaplane ή το υποβρύχιο Kraken (αν ολοκληρώσετε το Wildlife Photography Challenge). Μπορείτε επίσης να αλλάξετε οπτική στην ιστορία σας μέσω του Michael, ξεκλειδώνοντας δύο φιλμ-νουάρ φίλτρα.

Στα όπλα συναντάμε το Rail Gun, ένα Hatchet (melee), ενώ οι fans της οδήγησης θα αγωνιστείτε σε νέες Stock Car Races που θα σας δώσουν πρόσβαση σε Muscle cars. Τέλος, υπάρχουν από νέες εμφανίσεις για τους χαρακτήρες σας, μέχρι και οδήγηση...αερόπλοιου (με την ονομασία Xero Blimp)! Για τους λάτρεις των zombies θα υπάρξει μέχρι και Zombie DLC. Πέρα απ' όλα αυτά, η τρέλα δεν σταματάει καθώς στο GTA 5 θα ελέγξετε μέχρι και ζωάκια! Οι ήρωές μας σε ορισμένες αποστολές μεταμορφώνονται σε κότες, πουλιά, γάτες ή σκύλους! Δεν υπάρχει κάποια σοβαρή διαφορά στο βασικό story, απλά οι προσθήκες του ζωικού βασιλείου έγιναν για εφετζίδικους λόγους.

Οπτικά απίστευτο
To Grand Theft Auto 5 σε PS4 και Xbox One τρέχει σε ανάλυση 1080p με 30 frames. Ίσως θα είχε ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον να δούμε την Rockstar να επιτυγχάνει 60 frames στις κονσόλες. Πάντως, η αντίστοιχη έκδοση για PC τον Ιανουάριο θα τρέχει σε 4K ανάλυση κάτι που όπως αντιλαμβάνεστε δίνει μια ευχαρίστηση στους PC gamers για την αναμονή τους.

Οπτικά πάντως, το next-gen GTA V μοιάζει να είναι ολίγον τι...upscaled στα 1080. Τα textures στο PS4 έχουν συγγενική ποιότητα με αυτά του PS3 και κάνουν στην προκειμένη περίπτωση το περιβάλλον και τα αντικείμενα να μοιάζουν κάπως πλαστικά. Οι φωτισμοί οφείλουμε να παραδεχτούμε πως είναι κατά πολύ ανώτεροι, το draw distance έχει επεκταθεί σε περισσότερα μέτρα και οι αντανακλάσεις του νερού, καθώς και τα καιρικά φαινόμενα παρουσιάζουν εμφανή βελτίωση. Όλα αυτά ωστόσο σε έναν κόσμο που εμφανίζει το γνώριμο anti-aliasing.

Στον ηχητικό τομέα, πέρα από τις φωνές που θα ακούτε μέσω του DualShock 4 για την τηλεφωνική επικοινωνία σας, έχουμε την προσθήκη νέων μουσικών κομματιών στους ραδιοφωνικούς σταθμούς που ανεβάζουν τον αριθμό σε συνολικά 162.
Next-gen wins
To Grand Theft Auto V είναι από μόνο του ένα υπέροχο Action game που θα σας προσφέρει δεκάδες ώρες gaming και έναν τεράστιο κόσμο για να εξερευνήσετε. Αν το έχετε παίξει ήδη σε PS3 ή Xbox 360 και δεν σας ενδιαφέρει μία HD εκδοχή του ή η First-Person camera πιθανόν να το προσπεράσετε. Η Rockstar απ' την άλλη δημιούργησε μια αξιοπρεπέστατη HD έκδοση, που μπορεί να έχει αναβαθμισμένα textures και όχι μια ολοκαίνουργια μηχανή γραφικών, εντούτοις με την First-Person camera, όλα τα DLC και το επιπλέον περιεχόμενο θα προσπαθήσει να σας δελεάσει.

Το Online κομμάτι είναι επίσης βολικό μιας και σας επιτρέπει να παίζετε πλέον με 30 άτομα ανά session και να κάνετε import τον χαρακτήρα σας από το PS3. Συμπερασματικά, όσοι διαθέτετε κονσόλα νέας γενιάς και δεν έχετε αγοράσει το GTA V σε PS3 ή Xbox 360, αξίζει να ρίξετε μια ματιά σε αυτή την έκδοση. Άλλωστε, με τα games που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι τώρα σε PS4 και Xbox One, το GTA V αποτελεί σίγουρα την πιο ενδιαφέρουσα επιλογή. Με ρετουσαρισμένα γραφικά, περίπου 35 ώρες στο βασικό campaign και δεκάδες ακόμη για όλα τα extras συν το GTA Online, η πόλη του Los Santos σας περιμένει για να ζήσετε μια ολοκληρωμένη gaming εμπειρία.

Θετικά:
- Η προσθήκη της First-Person camera
- Μεγάλη διάρκεια στο campaign
- Όλα τα DLC συν επιπλέον αποκλειστικό περιεχόμενο
- Βελτιωμένα textures, φωτισμοί και draw distance
- Μεγάλη γκάμα από γνωστά τραγούδια
- Customization στα όπλα και τα οχήματα
- Πιο εύκολο σύστημα οδήγησης
- Ακόμη καλύτερη εμπειρία στο GTA Online

Αρνητικά:
- Το HD upgrade θα μπορούσε να αφορά μια ολοκαίνουργια μηχανή γραφικών κι όχι ανεπτυγμένα textures της ήδη υπάρχουσας
- Η First-Person Camera δεν δουλεύει ιδανικά για τα οχήματα

Βαθμολογία
Γραφικά: 9
Ήχος: 10
Gameplay: 9.5
Αντοχή: 10
Γενικά: 9.5

Το πιο μεγάλο σε διάρκεια video game στις next-gen κονσόλες.
Χριστιάνα Θάνου 
GAMEWORLD.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου